ZRi

ROC Mondriaan Vaz Diasdreef - Den Haag

  • ROC Mondriaan Leidschenveen/Enscape_2020-05-28-20-33-08.1.jpg
  • ROC Mondriaan Leidschenveen/Enscape_2020-05-28-21-32-37.1.jpg
  • ROC Mondriaan Leidschenveen/Enscape_2020-05-28-12-46-57.1.jpg
  • ROC Mondriaan Leidschenveen/Enscape_2020-05-27-10-58-00.1.jpg

Opdrachtgever

ROC Mondriaan

Architect

RoosRos Architecten

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaamheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 10.000 m2 bvo

Periode

2019 - heden

Medewerkers

Het nieuwe schoolgebouw voor het ROC Mondriaan aan de Vaz Diasdreef in Leidschenveen vervangt het oude tijdelijke schoolgebouw aan de Henri Faasdreef. Het moet een duurzaam, flexibel en toekomstbestendig gebouw worden, dat steeds aangepast kan worden in veranderend gebruik in ruimte en functie. ZRi geeft advies voor de bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid. Zo moet het gebouw voldoen aan de eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG), gasloos zijn en voldoen aan de eisen voor Frisse Scholen Klasse B.

In het nieuwe gebouw is ruimte zijn voor circa 1.800 studenten en 200 docenten. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen met onder andere theorie- en praktijklokalen, leergebieden, een multifunctionele zaal, een aula en een parkeergarage op de begane grond.

Centraal in het gebouw zijn de verdiepingen met elkaar verbonden met vides. Dit geeft het gebouw een open uitstraling. Op het gebied van brandveiligheid en akoestiek brengt het echter ook de nodige uitdagingen met zich mee. Om de open uitstraling van het gebouw te realiseren wordt een sprinklerinstallatie toegepast in het gebouw. Hierdoor hoeven geen fysieke brandscheidingen te worden gemaakt. Daardoor ontstaat een optimale vormvrijheid van het ontwerp. Om veilig uit het gebouw te kunnen vluchten zijn op elke verdieping opvangruimten gerealiseerd voor de vluchttrappenhuizen. De grootte daarvan is door ons met behulp van simulaties bepaald.

Naast brandveiligheid zorgen de grote vides ook voor een akoestische uitdaging. Wij zorgen voor een goede akoestiek door bepaalde oppervlakken uit te voeren met absorberende materialen. In verband met de complexe vorm van de ruimtes hebben we met behulp van 3D-simulaties onderzocht welke oppervlakken absorberend moeten worden uitgevoerd om de gewenste kwaliteit te realiseren.

Het ontwerpteam bestaat uit architect RoosRos, constructeur Swinn, projectmanager Synarchis, bouwkundig aannemer Pellikaan en installateurs BRI-groep en Steegman Elektrotechniek. De verwachting is dat de nieuwbouw in 2023 in gebruik kan worden genomen.

Beeldmateriaal: RoosRos architecten

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken