ZRi

Een kijkje achter de schermen bij ZRi

30 september 2020

  • Jorinde.jpg
  • figuur 2.jpg
  • plattegrond.jpg
  • Flyer.jpg

30 september 2020

Een dag in het leven van Jorinde Bijpost

Hallo, mijn naam is Jorinde Bijpost en ik werk bij ZRi. Direct na mijn afstuderen, vier jaar geleden, ben ik hier begonnen met werken. Ik heb gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en ben afgestudeerd in twee disciplines: Architectuur en bouwfysica en -diensten. Toen ik afstudeerde, wist ik niet zeker of ik wilde gaan werken als architect of als bouwfysicus. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om in de bouwfysica te gaan werken vanwege de verscheidenheid aan activiteiten en projecten. Ik wil je een indruk geven van hoe ik mijn dagen doorbreng in een bouwfysische adviesbureau en laten zien hoe divers mijn dag is!
 
Bij ZRi hebben we drie soorten functies; projectmedewerker, technisch specialist en projectleider. Momenteel ben ik projectleider. Meestal start je bij ZRi als projectmedewerker. Als projectmedewerker maak je berekeningen en onderzoek je verschillende technische problemen voor verschillende projecten. Op deze manier leer je elke dag iets nieuws en heb je een steile leercurve. Ik vond deze manier van leren op het werk erg leuk en kreeg inzicht in veel projecten. We werken aan het ontwerpen van scholen, woongebouwen, kantoren, hotels, verpleeghuizen, etc. Dit kunnen nieuwbouw of renovatieprojecten zijn.
 
Als je jezelf eenmaal ontwikkelt binnen het bedrijf, krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Als projectmedewerker kun je jezelf ontwikkelen als technisch specialist of als projectleider. Om technisch specialist te worden groei je in een specifiek vakgebied: akoestiek, duurzaamheid, bouwfysica of brandveiligheid. Je leert meestal van je collega's on the job, maar er is ook een mogelijkheid om cursussen te volgen over een specifiek onderwerp. Ik heb bijvoorbeeld een cursus omgevingsgeluid gevolgd. Als projectleider haal je eigen projecten binnen en beheer je deze zowel intern als extern. Je beheert de kwaliteit van het project en zorgt ervoor dat alles op tijd en binnen budget wordt opgeleverd. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan deze rol boven werken als technisch specialist, want als projectleider ben je meer onderweg, leer je veel nieuwe mensen kennen met verschillende inzichten en zie je veel verschillende locaties en projecten.
 
Een dag in mijn leven……
 
Als ik op kantoor aankom (na een treinrit van Utrecht naar Den Haag), haal ik een verse kop thee en spreek ik met een paar collega's over hun weekenden. We beginnen de week met een gesprek met alle projectleiders. In deze bijeenkomst verdelen we de werkzaamheden die deze week moeten worden uitgevoerd onder de projectmedewerkers en technische specialisten. Bij de meeste projecten werken we in een team van twee of meer personen; een projectleider en een projectmedewerker of technisch specialist. We werken aan elk project met een toegewijd team, waarbij de samenstelling van teamleden verschilt per project. Daarom werk ik met bijna al mijn collega’s samen en leer ik van iedereen. We verdelen de activiteiten in nieuwe projecten op basis van ervaring, persoonlijke ontwikkelingsdoelen, capaciteit in de planning en het onderwerp.
 
Na de bijeenkomst start ik mijn computer en open ik mijn mailbox. Ik zie dat er veel nieuwe e-mails in mijn mailbox zijn binnengekomen en een aantal daarvan beantwoord ik zelf. Andere e-mails, waarbij voor het beantwoorden meer onderzoek moet worden verricht of waarvoor aanpassingen in een berekening moeten worden gemaakt, stuur ik door naar de projectmedewerkers die aan de specifieke projecten werken. Er zit ook een e-mail tussen die gaat over een interessant project waar ik mee bezig ben. Bij dit project onderzoeken we de verschillen tussen hout en beton bij de ontwikkeling van een gebouw. De ontwikkelaar, een sociale woningbouwvereniging, heeft de ambitie om het woongebouw in hout te bouwen vanwege de circulaire eigenschappen van het hout. Omdat het voor de opdrachtgever een relatief nieuwe en onbekende bouwmethode is, ontwerpen we het gebouw zowel in hout als in beton. Op deze manier kunnen we de verschillen in bouwtijd, risico's, circulariteit en kosten inzichtelijk maken. Ik geniet enorm van dit soort projecten, omdat de manier van bouwen niet standaard is, wat een mooie technische uitdaging oplevert voor mij en het team. Als we in beton bouwen, weten we wat de dikte van muren en vloeren moet zijn om ervoor te zorgen dat het veilig is en er geen klachten zijn over de geluidisolatie. bij bouwen in hout is dit een heel ander verhaal. Hout heeft een kleinere dichtheid dan beton, wat resulteert in een slechte geluidsisolatie. Daarom zijn extra voorzetwanden, verlaagde plafonds en vloeren met een verende laag nodig om ervoor te zorgen dat de geluidsisolatie aan de eisen voldoet. Dat is natuurlijk niet wat de architect wil, want dan worden de mooie houten wanden, vloeren en plafonds verborgen achter andere materialen. We moeten dus een creatieve manier vinden om dit op te lossen! Naast de akoestiek is brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Hout gedraagt ​​zich namelijk anders bij brand… het brandt.
 
Na het bespreken van deze onderwerpen met de architect en de constructeur, is het tijd voor de lunch. Bij ZRi lunchen we met het hele gezelschap (ca. 20 personen) aan één grote tafel. De lunch wordt goed verzorgt met brood, beleg en fruit. Na de lunch maken we een wandeling in de buurt, in de mooie en levendige Archipelbuurt in het centrum van Den Haag. Deze wandeling gebruiken wij om even uit te waaien en onze hersenen op te frissen.
 
De middag begint met een projectbijeenkomst met een collega. Hij heeft wat berekeningen gemaakt voor een nieuwe school. Dit zijn berekeningen voor daglicht, ventilatie en akoestiek. Hij maakte ook een brandveiligheidsconcept om ervoor te zorgen dat een eventuele brand kan worden ingeperkt (brandcompartimentering) en om ervoor te zorgen dat alle mensen op tijd kunnen vluchten uit het gebouw. We bekijken de berekeningen en controleren of al zijn aannames juist zijn. We controleren nogmaals of er geen fouten zijn gemaakt en delen onze conclusies met het ontwerpteam (architect, bouwkundig ingenieur, installatieadviseur en projectmanager).
 
Dan realiseer ik me dat ik bijna te laat ben voor mijn volgende overleg. Gelukkig kan ik een fiets van een collega lenen en naar mijn afspraak toe fietsen. Het is een bijeenkomst over de renovatie van een verpleeghuis. Samen met het ontwerpteam praten we over de mogelijkheden om thermische isolatie aan de buitenkant van de bestaande gevel toe te voegen. Vanuit bouwfysisch oogpunt heeft dit de voorkeur, omdat de bestaande gevel dan aan de warme kant van de gevel komt en vocht in de gevel nooit een probleem zal worden. Dit is architectonisch gezien "not done", omdat de prachtige bestaande gevel niet meer zichtbaar zal zijn. Gelukkig hebben we een alternatieve oplossing gevonden die we aan het ontwerpteam kunnen presenteren. Een van onze technische specialisten heeft enkele berekeningen gemaakt om te laten zien op welke manier het isoleren van de gevel aan de binnenkant ook effectief is en in de toekomst geen vochtproblemen zal veroorzaken. Ik bespreek deze voorwaarden met het ontwerpteam en we kiezen ervoor om dat pad te volgen.


Ik ben op tijd terug voor het belangrijkste moment van de week; de vrijdagmiddagborrel. We sluiten de week graag af met een groep collega's en drinken een paar drankjes in een kroeg om de hoek van het kantoor. Na de borrel ga ik naar de trein. Moe en voldaan begin ik aan het weekend om op te laden voor volgende week!

Werk jij graag in een leuk en sociaal team met jonge collega's? En vind je het ook leuk om uitgedaagd te worden en aan verschillende projecten en specialiteiten te werken? We hebben een aantal vacatures, dus ga naar onze website www.zri.nl en stuur ons je cv!
 
We bieden ook de mogelijkheid om een ​​dag stage te lopen bij ons op kantoor. Zo kun je zelf een dag ervaren op het kantoor van ZRi!

 
 

 
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken